Біохімічні маркери стресу у крові хворих на тяжку черепно−мозкову травму - Хижняк, А.А.; Волкова, Ю.В.; Ієвлєва, В.І.; Шарлай, К.Ю. (Международный медицинский журнал, 2017)
Вивчено біохімічні маркери стресу у крові постраждалих із тяжкою черепно-мозковою травмою. Виявлено, що суттєва напруженість стресорних реакцій у 1‑у добу викликає значне підвищення в організмі пацієнтів біохімічних маркерів стресу: кортизолу, інсуліну, глюкози, але їх значне зниження відбувається тільки на 7‑у добу дослідження, що впливає на тривалість штучної вентиляції легень, а отже, й на швидкість відновлення свідомості. Изучены биохимические маркеры стресса в крови потерпевших с тяжелой черепно-мозговой травмой. Обнаружено, что существенная напряженность стрессорных реакций в 1-е сутки вызывает значительное повышение в организме пациентов биохимических маркеров стресса: кортизола, инсулина, глюкозы, но их значительное снижение происходит только на 7-е сутки исследования, что влияет на продолжительность искусственной вентиляции легких, а следовательно, и на скорость восстановления сознания. Blood biochemical stress markers in patients with severe traumatic brain injury were investigated. It was found out that significant tension of stress reactions on day 1 caused a significant increase of the biochemical stress markers: cortisol, insulin, glucose, in the organism of the patients. Their significant decrease was observed on day 7 of the study, which influenced the duration of artificial ventilation of the lungs, and therefore, and the rate of consciousness restoration.