Різні аспекти формування ожиріння та надмірної маси тіла у дітей та підлітків - Огнєв, В.А.; Помогайбо, К.Г. (Международный медицинский журнал, 2017)
Вивчено вплив біологічних, соціально-гігієнічних, соціально-економічних і психологічних факторів ризику розвитку надлишкової маси тіла та ожиріння у дітей та підлітків віком від 10 до 17 років. Установлено, що провідними факторами ризику були біологічні (сімейна схильність до зайвої ваги, наявність обтяженої спадковості щодо цукрового діабету 2-го типу і гіпертонічної хвороби) та соціально-гігієнічні (нераціональне харчування, порушення режиму харчування і знижена рухова активність). На розвиток досліджуваної патології певний вплив мали психологічні та соціально-економічні фактори. Изучено влияние биологических, социально-гигиенических, социально-экономических и психологических факторов риска развития избыточной массы тела и ожирения у детей и подростков в возрасте от 10 до 17 лет. Установлено, что ведущими факторами риска были биологические (семейная предрасположенность к избыточному весу, наличие отягощенной наследственности по сахарному диабету 2-го типа и гипертонической болезни) и социально-гигиенические (нерациональное питание, нарушение режима питания и сниженная двигательная активность). На развитие исследуемой патологии определенное влияние имели психологические и социально-экономические факторы. The influence of biological, socio-hygienic, socio-economic and psychological factors of the risk of overweight and obesity in children and adolescents aged 10–17 was studied. It was found out that the leading risk factors were biological (family predisposition to overweight, the presence of hereditary predisposition to type 2 diabetes and hypertension) and social and hygienic (inappropriate diet, violation of diet and reduced motor activity). Psychological and socio-economic factors influenced the development of the studied pathology.