Особливості структуроутворення в розтопах поліпропілен–полівініловий спирт (гліцерин)–метилкремнезем - Дзюбенко, Л.С.; Сап’яненко, О.О.; Горбик, П.П.; Плаван, В.П.; Резанова, Н.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Методами ІЧ-спектроскопії, диференційного термічного аналізу, оптичної мікроскопії з використанням статистичного аналізу мікроструктур вивчено вплив кремнезему з метильованою поверхнею (МК) нанорозмірного діяпазону на структуроутворення за течії розтопу суміші поліпропілен–пластифікований гліцерином полівініловий спирт ПП/ПВС(Гліц) за масового співвідношення 30/70(7). Встановлено, що варіювання концентрації та послідовности введення МК за екструзійного змішування є дієвим способом реґулювання процесу волокноутворення. Оптимальним для волокноутворення є вміст МК 0,5 мас.% та змішування в розтопі за одночасного введення компонентів поліпропілен + полівініловий спирт (гліцерин) + метилкремнезем, що може бути пов’язаним із особливостями формування перехідного шару між ПП та ПВС. Методами ИК-спектроскопии, дифференциального термического анализа, оптической микроскопии с использованием статистического анализа микроструктур изучено влияние кремнезёма с метилированной поверхностью (МК) наноразмерного диапазона на структурообразование при течении расплава смеси полипропилен–пластифицированный глицерином поливиниловый спирт ПП/ПВС(Глиц) при массовом соотношении 30/70(7). Оптимальным для волокнообразования является содержание МК 0,5 масс.% и смешение при одновременном введении компонентов полипропилен  поливиниловый спирт (глицерин)  метилкремнезём, что может быть связано с особенностями формирования переходного слоя между ПП и ПВС. Using the IR-spectroscopy, differential thermal analysis, and optical microscopy techniques with statistical microstructural analysis, influence of the nanosize methylated-surface silica (MSS) on structure-forming processes under flow conditions of a melt mixture of the polypropylene–polyvinyl alcohol plasticized with glycerol PP/PVA(Glyc) at mass ratio of 30/70(7) is studied. As established, for fibre-forming processes in blends, an optimal value of the MSS content is 0.5% mass., and there is an optimal blending at simultaneous introduction of components, namely, polypropylenepolyvinyl alcohol (glycerol)MSS. This one may be related to the features of forming of a boundary layer between PP and PVA.