Дія калікс[4]аренів на транспорт Са²⁺, електричний потенціял та активність електрон-транспортувального ланцюга в мітохондріях гладенького м’язу - Данилович, Ю.В.; Данилович, Г.В.; Коломієць, О.В.; Родік, Р.В.; Кальченко, В.І.; Костерін, С.О. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Калікс[4]арени С-97 і С-99 у концентрації 100 нМ пригнічують енергозалежну акумуляцію Са²⁺ ізольованими мітохондріями гладенького м’язу та знижують концентрацію цих катіонів у матриксі. Останній факт пояснюється зареєстрованою нами стимуляцією електрогенного Са²⁺/H⁺-обмінника мітохондрій, яка супроводжується транзієнтною поляризацією внутрішньої мітохондріальної мембрани. Аналіз флуоресцентного сиґналу від ендогенного NADH мітохондрій свідчить, що дія досліджуваних калікс[4]аренів у гладенькому м’язі може бути спрямована також на пригнічення активности мітохондріальних дегідрогеназ. Каликс[4]арены С-97 и С-99 в концентрации 100 нМ подавляют энергозависимую аккумуляцию Са²⁺ изолированными митохондриями гладкой мышцы и снижают концентрацию этих катионов в матриксе. Последний факт объясняется зарегистрированной нами стимуляцией электрогенного Са²⁺/H⁺-обменника митохондрий, которая сопровождается транзиентной поляризацией внутренней митохондриальной мембраны. Анализ флуоресцентного сигнала от эндогенного NADH митохондрий свидетельствует, что действие исследуемых каликс[4]аренов в гладкой мышце может быть связано также и с угнетением активности митохондриальных дегидрогеназ. Calix[4]arenes C-97 and C-99 at concentration of 100 nM inhibit the Ca²⁺ accumulation by isolated mitochondria from smooth muscle and reduce the concentration of these cations in the matrix. The latter is explained by the registered stimulation of electrogenic mitochondria Ca²⁺/H⁺-exchanger, which is accompanied by transient polarization of the inner mitochondrial membrane. Analysis of endogenous NADH fluorescence response of mitochondria suggests that the effect of the studied calix[4]arenes in the smooth muscle may be related to the inhibition of the respective dehydrogenases too.