Іпатій Потій та уніоністика на межі XVI – XVII ст. - Ткачук, Р. (Слово і Час, 2009)
У статті розглянуто суспільно-культурну діяльність та літературний доробок полеміста-уніата кінця XVI – початку XVII ст. На основі текстуального аналізу прозових творів, гомілетичної спадщини, епістолярію Іпатія Потія охарактеризовано особливості його індивідуального стилю полемізування, приналежність до художньої культури раннього бароко. The paper deals with social and cultural activities as well as with the corpus of polemic works written by Ipatiy Potiy, a famous polemicist of the turn of the 17th century. The precise analysis of Ipatiy Potiy’s prose works, homiletic texts, and letters made it possible to outline the distinctive features of his polemic approach, and thus to show his allocation in the context of Early Baroque. В статье расмотрены общественно-культурное и литературное наследие полемиста-униата конца XVI – начала XVII вв. Ипатия Потия. Через текстуальный анализ трактатов, гомилий, епистол Ипатия Потия охарактеризированы особенности индивидуального стиля полемизирования богослова, отнесенность к художественной культуре раннего бароко.