Тихий стоїцизм Григорія Кочура - Коцюбинська, М. (Слово і Час, 2009)
Двотомник “Література і переклад” засвідчує активну духовну присутність Г. Кочура в сьогоднішньому
культурному бутті, його доробок багато в чому визначив стратегію розвитку української літератури другої
половини ХХ ст. У статті показано його подвижницьке ставлення до перекладацтва, виняткову широту
діапазону і тематичне розмаїття, значення його внутрішніх видавничих рецензій, зусилля, спрямовані
на вирощування перекладацької зміни. The two-volume edition of “Literature and translation” clearly testifi es to the spiritual presence of Hryhoriy
Kochur in today’s cultural being; his works have had a decisive impact on the development of Ukrainian literature
in the second half of the 20th century. The paper shows the zeal he invested in his work as a translator, an
exceptional range of his translations, the meaning of his book reviews issued for the state publishing houses,
finally, his efforts in bringing up the young generation of translators. Двухтомник “Література і переклад” (“Література и перевод”)
свидетельствует об активном духовном присутствии Г.Кочура
в сегодняшней культурной жизни, его переводы во многом
определили стратегию развития украинской литературы второй
половины ХХ в. В статье показано его подвижническое отношение
к переводческому делу, исключительную широту диапазона и
тематическое разнообразие, значение его внутренних издательских
рецензий, усилия, направленные на выращивание перводческой
смены.