Влияние ближнего порядка на изменение остаточного электросопротивления в бинарных твердых растворах - Петренко, П.В.; Кулиш, Н.П.; Мельникова, Н.А.; Грабовский, Ю.Е. (Успехи физики металлов, 2004)
В работе изучено изменение остаточного электросопротивления при изохронном и изотермическом отжиге ненасыщенных твёрдых растворов Cu—Al, Ag—Al, Fe—Al и Ni—Cr в широкой области концентраций с различными исходными состояниями (деформированные при 77 и 300 К, закаленные от различных температур и отожженные с медленным охлаждением). На образцах (сплавы Cu—Al, Ag—Al и Fe—Al), прошедших ту же обработку, методом диффузного рассеяния рентгеновских лучей изучено изменение ближнего порядка. Показано, что остаточное электросопротивление и абсолютная интенсивность рассеяния, а следовательно, и параметры ближнего порядка Каули при отжиге изменяются сложным образом. Сделан вывод о том, что ближний порядок в указанных твердых растворах неоднороден. Изменение остаточного электросопротивления определяется не только степенью ближнего порядка, но и его типом. Однозначная корреляция между остаточным электросопротивлением и параметром ближнего порядка для первой координационной сферы α₁ в широких концентрационной и температурной областях отсутствует. У роботі вивчено зміну залишкового електроопору при ізохронному та ізотермічному відпалі ненасичених твердих розчинів Cu—Al, Ag—Al, Fe—Al і Ni—Cr у широкій області концентрацій з різними вихідними станами (деформовані при 77 і 300 К, загартовані від різних температур та відпалені з повільним охолодженням). На зразках (сплави Cu—Al, Ag—Al і Fe—Al), що пройшли ту ж саму обробку, методом дифузного розсіяння Рентґенових променів вивчено зміну близького порядку. Показано, що залишковий електроопір і абсолютна інтенсивність розсіяння, а відповідно, і параметри близького порядку за Каулі при відпалі змінюються складним чином. Зроблено висновок про те, що близький порядок у вказаних твердих розчинах є неоднорідним. Зміна залишкового електроопору визначається не тільки ступенем близького порядку, але і його типом. Однозначна кореляція між залишковим електроопором і параметром близького порядку для першої координаційної сфери α₁ в широких концентраційній і температурній областях є відсутньою. The change of residual electrical resistance during isochronous and isothermal annealing of non-saturated solid solutions of Cu—Al, Ag—Al, Fe— Al, and Ni—Cr in a wide range of concentrations and with various initial states (deformed at 77 and 300 K, quenched from various temperatures, and annealed with a slow cooling) is studied in a given work. The investigation of short-range order is carried out for specimens of Cu—Al, Ag—Al, and Fe—Al alloys after same treatments by the method of X-ray diffuse scattering. As shown, the residual electrical resistance and absolute intensity of scattering, and hence, the Cowley’s short-range order parameters have the complicated change during an annealing. As suggested, the short-range order in these solid solutions is inhomogeneous. Not only the short-range order degree, but also its type determines the change of residual electrical resistance. The uniquely defined correlation between the residual electrical resistance and the short-range order parameter for the first co-ordination shell, α₁, is absent for wide ranges of temperature and concentration.