Деформаційне й «електрохемічні» взаємодії розчинених атомів у твердих розчинах системи ГЦК-(Fe,Ni)–C й ізоморфних їй - Татаренко, В.А.; Надутов, В.М. (Успехи физики металлов, 2004)
Наведено результати розрахунків (в межах методів статики ґратки й статичних флуктуаційних хвиль) та аналізу енергій деформаційної взаємодії в пáрах домішкових атомів втілення—втілення (i—i), втілення—заміщення (i—s) і заміщення—заміщення (s—s) для твердих розчинів ГЦК-(Fe,Ni)—C й ізоморфних до них з урахуванням дискретної атомної будови кристалічної ґратки. Для розрахунку використано числові значення параметру ґратки, модулів пружності та/або параметрів (Борна—Кармана) квазипружньої сили для кристалічної ґратки розчинника, а також концентраційні коефіцієнти розширення ґратки твердого розчину через введення відповідних домішкових атомів. Приведены результаты расчётов (в рамках методов статики решётки и статических флуктуационных волн) и анализа энергий деформационного взаимодействия в пáрах примесных атомов внедрения—внедрения (i—i), внедрения—замещения (i—s) и замещения—замещения (s—s) для твёрдых растворов ГЦК-(Fe,Ni)—C (а также изоморфных им) с учётом дискретного атомного строения кристаллической решётки. Для расчёта использованы численные значения параметра решётки, модулей упругости и/или параметров (Борна—Кармана) квазиупругой силы для кристаллической решётки растворителя, а также концентрационные коэффициенты расширения решётки твёрдого раствора из-за введения соответствующих примесных атомов. Within the framework of the lattice-statics method and of the method of static fluctuation waves, the energies of strain-induced interaction of interstitial—interstitial (i—i), interstitial—substitutional (i—s), and substitutional—substitutional (s—s) impurity-atoms’ pairs are calculated and analysed for f.c.c.-(Fe,Ni)—C-isomorphous solid solutions with account of discrete atomic structure of the host-crystal lattice. The lattice spacing, elasticity moduli and/or quasi-elastic force (Born—von Karman) parameters of the host-crystal lattice, and concentration coefficients of the dilatation of the solid-solution lattice due to the corresponding solute atoms are the input numerical experimental data used.