Концепт подорожі в сучасному постмодерністському тексті (Ю. Андрухович, А. Стасюк) - Запорожченко, Ю. (Слово і Час, 2009)
У статті концепт “подорож” розглядається як один з основоположних концептів постмодерністського тексту, що відображає прагнення героя знайти своє “я” в епоху загальної кризи культури. На прикладі публіцистичної прози Ю.Андруховича й А.Стасюка показані особливості постмодерністського мандрування “без мети”, єдиним сенсом якого стає пошук своєї національної і культурної ідентичності у фрагментованому просторі Європи. Показано, що концепт “подорож” актуалізує й інші геокультурні концепти простору (“мала батьківщина”, “Центрально-східна Європа”, “кордон”) і виступає їх сполучною ланкою. The article deals with the concept of travel treated as one of the basic concepts in the postmodernist literature. This concept reveals the character’s longing for identity characteristic of today’s global cultural crisis. The peculiarities of postmodernist “travelling without purpose“ whose sole aim is the search for one’s own national and cultural identity within the fragmented space of Europe are illustrated with journalistic works by Yu.Andrukhovych and A. Stasiuk. The author argues that the concept of travel calls for other geocultural concepts of space, such as “homeland“, “Central Eastern Europe“, “frontier“, thus providing the necessary link between them. В статье концепт “путешествие” рассматривается как один из основополагающих концептов постмодернистского текста, который отображает стремление героя найти свое “я” в эпоху общего кризиса культуры. На примере публицистической прозы Ю.Андруховича и А.Стасюка показанные особенности постмодернистского странствования “без цели”, единственным смыслом которого становится поиск своей национальной и культурной идентичности во фрагментируемом пространстве Европы. Показано, что концепт “путешествие” актуализирует и другие геокультурни концепты пространства (“малая родина”, Центрально-Восточная Европа”, “граница”) и выступает их связующим звеном.