Українська сецесія: етос болю (новела М. Яцкова “Діточа грудь в скрипці”) - Ільницький, М. (Слово і Час, 2009)
На основі аналізу новели Михайла Яцкова “Діточа грудь в скрипці” розкрито філософські та естетичні засади раннього українського модернізму як мистецтва сецесії. Увага зосереджена на етосі болю і страждання, що виражає основні ідеї доби, та синтезі мистецтв. The paper sheds light on the philosophical and aesthetic foundations of early Ukrainian modernism (art nouveau) by way of scrutinizing Mykhaylo Yatskiv’s short story “The Child’s Breast in a Violin”. The author outlines the basic features of the ethos of pain and suffering which explicates the key ideas of the epoch, as well as of the synthesis of arts. В статье на основе анализа новеллы Михаила Яцкова “Диточа грудь в скрипке” раскрыты философские и эстетичные принципы раннего украинского модернизма как искусства сецессии. Внимание сосредоточено на этосе боли и страдания, который выражает основные идеи эпохи, и синтезе искусств.