Г. Гесс де Кальве і Г.Сковорода: історія літературознавчого міфу - Шевчук, Т. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядається історія виникнення літературознавчого міфу про Г.Гесса де Кальве як мемуариста
Г.Сковороди. Надається історична довідка про життєвий шлях Г.Гесса де Кальве й витоки його відомостей
про Г.Сковороду, які лягли в основу першого художнього нарису про українського філософа “Сковорода,
циник нашего века” (1817). Встановлюється джерело неправдивої інформації з окресленням векторів її
рецепції в подальших наукових розвідках. The article explores the history of a myth concerning G. Hess de Calve as a memoirist of H. Skovoroda. The
author gives historical reference to Hess de Calve’s course of life and specifies the sources of his knowledge
of H. Skovoroda, which were summed up in his first essay on the life and works of the Ukrainian philosopher
“Skovoroda, the cynic of our century” (1817). Finally, the paper singles out the inadequate information used
by the biographer and maps out its further reception in the subsequent researches. В статье рассматривается история возникновения
литературоведческого мифа о Г.Гессе де Кальве как мемуаристе
Г.Сковороды. Дается историческая справка о жизненном пути
Г.Гесса де Кальве и источнике его сведений о Г.Сковороде, которые
легли в основу первого художественного очерка об украинском
философе “Сковорода, циник нашего века” (1817). Выявляется
первоисточник ложной информации с векторами его последующей
рецепции в научных исследованиях.