Технічні засоби та технології вивільнення прихопленої металевої бурильної колони - Левчук, К.Г. (Металлофизика и новейшие технологии, 2018)
З метою залучення більш широкого кола металофізиків до пошуку нових та удосконалення наявних матеріялів у сфері нафтогазовидобування проведено огляд наявних технічних засобів і конструкцій механізмів, що використовуються при ліквідації прихоплень металевого бурильного інструменту. Виконано бібліографічний огляд сучасних технологій вивільнення прихопленої бурильної колони механічними способами, а також наявних математичних моделів процесів ліквідації прихоплень бурильного інструменту. Розглянуто фізичні та математичні динамічні моделі бурової установки та технічних засобів боротьби з ускладненнями й аваріями. Проведено аналізу наявних метод і математичних моделів для вивчення динаміки роботи металевої бурильної колони при геологорозвідувальних роботах і бурінні. С целью привлечения более широкого круга металлофизиков к поиску новых и усовершенствованию используемых материалов в сфере нефтегазодобычи проведён обзор имеющихся технических средств и конструкций механизмов, используемых для ликвидации прихватов металлического бурильного инструмента. Выполнен библиографический обзор современных технологий освобождения прихваченной бурильной колонны механическими способами, а также имеющихся математических моделей процессов ликвидации прихватов бурильного инструмента. Рассмотрены физические и математические динамические модели буровой установки и технических средств борьбы с осложнениями и авариями. Проведён анализ имеющихся методов и математических моделей для изучения динамики работы металлической бурильной колонны при геологоразведке и бурении. In order to increase the involvement of metallophysicists in the search for new materials and improving used ones in the field of oil-and-gas production, in the presented article, the review of available engineering tools and designs of gears, which are used for releasing of the stuck metal drilling tools, is given. A bibliographic reviewing of both state-of-the-art technologies of freeing of the stuck drilling string by means of the machine-driven methods and available mathematical models of processes of releasing of the stuck drilling tools is carried out. The physical and mathematical dynamical models of both drilling rig and engineering tools for effort to bring down problems and accidents are considered. An analysis of available methods and mathematical models for studying the operating dynamics of the metal drilling string during geological exploration work and well drilling is made.