Исследование нестационарности атмосферы cверхгиганта HD 225094. О переменности профилей линий Нα и Нβ в спектрах звезды HD 225094 - Магеррамов, Я.М.; Халилов, В.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2015)
Подаються відомості про зорю-надгіганта HD 225094 та про незвичні особливості, спостережувані у її спектрах, отриманих у 2013 р. в ШАО. Було виявлено, що профілі лінії На типу Р Cyg мають структуру, що змінюється за короткий час, а також унікальний спостережний факт зникнення лінії На у спектрі HD 225094. Крім того, виявлено, що з часом відбуваються зміни значень променевих швидкостей і спектральних параметрів ліній Нα і Нβ у спектрі цієї зорі. Вважається, що отримані факти не стаціонарності атмосфери зорі HD 225094 частково можуть бути пов'язані з несферичністю зоряного вітру. Представлены сведения о звезде-сверхгиганте HD225094 и о необычных особенностях, наблюдаемых в спектрах, полученных в 2013 г. в ШАО. Было выявлено, что профили линии На типа Р Cyg имеют структуры, изменяющиеся за короткое время, а также уникальный наблюдательный факт исчезновения линии На в спектре НО 225094. Кроме того, выявлено, что со временем происходят изменения значений лучевых скоростей и спектральных параметров линий На и Нβ в спектре этой звезды. Предполагается, что полученные наблюдательные факты нестационарности атмосферы звезды HD 225094 частично могут быть связаны с несферичностью звездного ветра. Some in formation on the star HD225094 and on unusual features of spectra obtained at the ShAO in 2013 is presented. It is revealed that profiles of the Ha line of the P Cyg type has some structure changing in a short time. Besides, we revealed the unique observational fact of the Нα profile disappearance in the spectra of the star HD 225094. Our investigation of the Нα and Нβ lines in the spectra of the star shows that values of the radial velocity and spectral parameters in these lines change with time. We suppose that the obtained observational facts of the HD 225094 atmosphere nonstationarity can be partially connected with the stellar wind nonsphericality.