Спектральні і нелінійно-оптичні властивості моно- і багатошарових плівок зіркоподібних наночастинок, посаджених на скляні підкладинки - Бродин, М.С.; Руденко, В.І.; Ляховецький, В.Р.; Бейник, Т.Г.; Матвєєвська, Н.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
Досліджено спектральні та нелінійно-оптичні властивості моно- і багатошарових плівок на основі золотих багатопроменевих нанозірок. Показано, що положення максимуму локалізованого плазмонного резонансу (ЛПР) змінюється в інтервалі 530–570 нм, залежно від кількости циклів нарощування моношарових плівок. Виявлено, що для багатошарових плівок смуга ЛПР є розширеною і зміщеною у довгохвильовий бік, порівняно з моношаровими плівками. Досліджено кубічні нелінійно-оптичні властивості моношарових плівок. Одержано достатньо високі значення коефіцієнтів оптичної кубічної сприйнятливости, що свідчить про перспективність використання таких структур у приладах сучасної оптоелектроніки. Исследованы спектральные и нелинейно-оптические свойства моно- и многослойных плёнок на основе золотых многолучевых нанозвёзд. Показано, что положение максимума локализованного плазмонного резонанса (ЛПР) изменяется в интервале 530–570 нм в зависимости от количества циклов наращивания монослойных плёнок. Обнаружено, что для многослойных плёнок полоса ЛПР уширена и смещена в длинноволновую сторону по сравнению с монослойными плёнками. Исследованы кубические нелинейно-оптические свойства монослойных плёнок. Получены достаточно высокие значения коэффициентов оптической кубической восприимчивости, что свидетельствует о перспективности использования таких структур в приборах современной оптоэлектроники. Spectral and nonlinear optical properties of mono- and multilayer films based on the gold multiprong nanostars are studied. As shown, the position of localized plasmon resonance (LPR) maximum varies in the range of 530–570 nm depending on the number of building-up cycles of monolayer films. As revealed for the multilayer films, the LPR band is expanded and shifted toward the long-wavelength part compared to monolayer films. Cubic nonlinear optical properties of monolayer films are also investigated. The obtained relatively high coefficients of optical cubic susceptibility indicate the availability of using such structures in modern optoelectronics devices.