ЕПР-діягностика кровоспинних препаратів на основі полісахаридів - Кончиць, А.А.; Шаніна, Б.Д.; Янчук, І.Б.; Красновид, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2017)
В β-опроміненому біополімері хітозані виявлено 2 типи парамагнетних дефектів ПЦ1 і ПЦ2, індукованих розривом Карбонових зв’язків. Визначено природу дефектів та їхні параметри, досліджено кінетику накопичення з ростом дози опромінення D. Порівнянням експерименту з теоретичними розрахунками було визначено кінетичні параметри процесів. Виявлено ефект «самозаліковування» матеріялу, тобто спаду концентрації ПЦ з часом після опромінення. Показано, що швидкість цих процесів залежить від концентрацій «мілких» і «глибоких» пасток для електронів. Встановлено, що в зразках хітозану з більш «кристалічною» структурою процеси відновлення проходять значно повільніше. В β-облучённом биополимере хитозане выявлены 2 типа парамагнитных дефектов ПЦ1 и ПЦ2, индуцированных разрывом углеродных связей. Определена природа дефектов и их параметры, исследована кинетика накопления с ростом дозы облучения D. Исходя из сравнения эксперимента с теоретическими расчётами, определили кинетические параметры процессов. Обнаружен эффект «самозалечивания» материала, то есть спад концентрации ПЦ со временем после облучения. Показано, что скорость этих процессов зависит от концентраций «мелких» и «глубоких» ловушек для электронов. Установлено, что в образцах хитозана с более «кристаллической» структурой процессы восстановления происходят гораздо медленнее. Two types of the paramagnetic defects, PC1 and PC2, induced due to breaking carbon bonds in the β-irradiated biopolymer chitosan are found. The nature of defects, their parameters, and kinetics of the accumulation with increasing dose of the irradiation, D, are determined. The kinetic parameters of the process are estimated due to the comparison of experimental data with theoretical calculations. The effect of the self-healing material, namely, the decrease of the PC concentration with time after the irradiation, is revealed. As shown, the rates of processes depend on concentrations of the shallow and deep traps for electrons. The recovery processes in the chitosan samples with a more perfect crystallinity of a structure are much slower.