Публіцистична спадщина Олеся Досвітнього - Степанова, Г. (Слово і Час, 2009)
Стаття становить собою спробу критичного розгляду публіцистичної спадщини О.Досвітнього, яка на
сьогодні маловивчена. Акцентуючи важливість дослідження публіцистики письменника для простеження
витоків його художньої творчості, авторка приділяє значну увагу соціально-політичній і культурній
проблематиці його статей, їхній жанровій специфіці, розділяючи їх відповідно на кілька груп та підгруп, а
також засобам побудови діалогу із читачем, полемічним і стилістичним прийомам. Окремо розглядається
питання участі О.Досвітнього в літературній дискусії 1925 – 1928 рр. This paper was conceived as a critical examination of the journalistic works by Oles Dosvitniy. Stressing the
importance of the writer’s journalistic works in tracing back the sources of his literary creativity, the author gives
much attention to the social, political and cultural matters which are at issue in O. Dosvitniy’s articles, points
out the specifi cs of their genre, thereby classifying them into several groups and subgroups, and also takes
notice of the modes of dialogue with the reader as well as of polemic, stylistic and rhetoric devices. A special
emphasis is made on O. Dosvitniy’s contributions to the literary discussion in 1925-28. Статья представляет собой попытку критического
рассмотрения публицистического наследия О.Досвитнего,
малоисследованного на сегодня. Акцентируя важность
изучения публицистики писателя для выявления истоков
его художественного творчества, автор обращает
внимание на социально-политическую и культурную
проблематику его статей, их жанровую специфику,
разделяя их соответственно на несколько групп и подгрупп,
а также на способы организации диалога с читателем,
полемические и стилистические приёмы. Отдельно
рассматривается проблема участия О.Досвитнего в
литературной дискуссии 1925 – 1928 гг.