Тематично-мотиваційна проблематика “одеської” інтимної лірики Адама Міцкевича та її українське відлуння - Лисенко-Єржиківська, Н. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядаються домінантні мотиви “одеської” лірики А.Міцкевича, такі як дружба, закоханість,
любов. У першій частині статті проаналізовано поезії, написані протягом 1825 року, а саме: “Плавець (з
альбому З.)”, “Подорожні (До альбому Е.Головінської)”, “Непевність” та ін. У другій частині проведена
паралель між поезіями “Непевність” А.Міцкевича, “На мотив Міцкевича” Лесі Українки, “Не любов, не
примха й не пригода...” Олени Теліги. This article explores the predominant motifs of Adam Mickiewicz’s lyric poetry of Odessa period, such as
friendship, affection, love, infatuation etc. The fi rst half of the paper is dedicated to the poems written in 1825
(“A Swimmer (From Z.’s Album)”, “Travellers (From E. Holowynska’s Album)”, “Hesitation”, and others). In the
second part, we draw a parallel between A. Mickiewicz’s “Hesitation”, Lesya Ukrayinka’s “On a theme from
Mickiewicz”, and Olena Teliha’s “Neither Love, nor Fancy, nor a Venture…”. В статье рассматриваются тематически-мотивационная
проблематика “одесской” интимной лирики А.Мицкевича,
такая как дружба, влюбленность, любовь. Анализируются
поэзии, написанные на протяжении 1825 года, а именно
“Пловец (из альбома З.)”, “Путешественники” (В альбом
Е.Головинской)”, “Сомнения” и др. Проводятся параллели
между стихотворением “Сомнения” А.Мицкевича и
поэзиями “На мотив Мицкевича” Леси Украинки, “Не
любовь, не каприз и не приключение…” Елены Телиги.