Моделювання залишкових технологічних напружень в зоні зварних з’єднань обичайок корпусу реактора типу ВВЕР-1000 - Махненко, О.В.; Саприкіна, Г.Ю. (Электронное моделирование, 2018)
Проаналізовано конструктивні особливості та технологію зварювання корпусу реактора. Викладено методику розрахункового визначення зварювальних залишкових напружень. Побудовано моделі деформаційних процесів та розподілу температури при зварювальному нагріві. Виконано моделювання напруженого стану при зварюванні, наплавленні і термообробці кільцевого з’єднання корпусу реактора ВВЕР-1000. Наведено результати простежування розвитку напружень в процесі виконання зварювання, наплавлення і термообробки зварного з’єднання корпусу реактора ВВЕР-1000. Виконано порівняння розрахункових значень залишкових напружень в зоні зварного з’єднання з експериментальними даними. Проанализированы конструктивные особенности и технология сварки корпуса реактора. Изложена методика расчетного определения сварочных остаточных напряжений. Построены модели деформационных процессов и распределение температуры при сварочном нагреве. Выполнено моделирование напряженного состояния при сварке, наплавке и термообработке кольцевого соединения корпуса реактора ВВЭР-1000. Приведены результаты отслеживания развития напряжений в процессе выполнения сварки, наплавки и термообработки сварного соединения корпуса реактора ВВЭР-1000. Выполнено сравнение расчетных значений остаточных напряжений в зоне сварного соединения с экспериментальными данными. The design features and welding techniques and procedures of the reactor shell have been analyzed. The technique of design determination of welding residual stresses is stated. The models of deformation processes and temperature distribution during welding heating have been constructed. Modeling of the stressed state during welding, surfacing and heat treatment of the ring joint of the PWR-1000 reactor vessel was performed. The results of tracking the development of stresses in the process of welding, surfacing, heat treatment of the welded joint of the reactor PWR-1000 shell are shown; the computed values of residual stresses in the welded joint zone have been compared with experimental data.