Джерела й метаморфози поетики персонізму: Нью-Йоркська школа – польський “о’гаризм” – українська поезія ранніх 2000-х - Сливинський, О. (Слово і Час, 2009)
У статті простежується процес зародження поетики персонізму в контексті естетичних пошуків Нью-Йоркської школи поезії, трансформацію цієї поетики на ґрунті польської літератури на зламі 1980-х та
1990-х рр. (явище т. зв. “о’гаризму”), її вплив на українську поезію початку нового тисячоліття. Окреслено
основні принципи персоністської поетики як особливого різновиду поетичного “радикального емпіризму”,
досліджено зміни, яких вона зазнала у специфічних контекстах польської та української літератур. The paper traces the origination of personist poetics in the context of aesthetic experiments of the New York
School of Poets, the major transformations of this poetics within Polish literature at the turn of the 1990s (the so-called “o’harism”), and its influence upon Ukrainian versification at the beginning of the new millennium. The
author of the article outlines the main principles of “personism” as a special kind of radical poetic empirism,
and explores its alterations within the contexts of Polish and Ukrainian literature. В статье прослеживается процесс зарождения поэтики
персонизма в контексте эстетических поисков Нью-Йоркской
школы поэзии, трансформацию этой поэтики на почве польской литературы на переломе 1980-х и 1990-х гг. (явление так
называемого “о’гаризма”), ее влияние на украинскую поэзию
начала нового тысячелетия. Очерчено основные принципы
персонистской поэтики как особой разновидности поэтического “радикального эмпиризма”, исследовано изменения,
которым она подверглась в специфических контекстах польской и украинской литератур.