Исследование защитных свойств респираторов-полумасок, используемых шахтерами - Голинько, В.; Чеберячко, С.; Яворская, Е.; Радчук, Д. (Розробка родовищ, 2016)
Цель. Определить коэффициент защиты фильтрующих респираторов с эластомерными полумасками ПР-7 в условиях угольных шахт. Методика. Для определения защитной эффективности использовалась методика испытаний противопылевых респираторов, применяемых на горнодобывающих предприятиях Украины. Результаты. В результате было установлено, что коэффициент защиты представленных полумасок находится в диапазоне от 5 до 34. Основными причинами ухудшения защитных свойств полумасок являются слабые изолирующие свойства полумасок и их конструктивные недостатки, неправильная эксплуатация, применение респираторов при недопустимо высоких концентрациях пыли, а также отсутствие типоразмеров полумасок для работающих. Научная новизна. Установлено, что величина коэффициента защиты при повышении запыленности повышается за счет увеличения крупной фракции пыли, которая в сочетании с высокой влагой быстро забьет щели по полосе обтюрации и тем самым уменьшит проникание в подмасочное пространство полумаски. Практическая значимость. Полученные результаты указывают, что респираторы-полумаски типа ПР-7 образцов 1 и 4, используемые шахтерами, позволяют обеспечить эффективную защиту в соответствии с ГНАОТ 0.00-1.04-07 “Правила вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання”, при использовании их до 12 ПДК. Мета. Визначити коефіцієнт захисту фільтруючих респіраторів з еластомірними півмасками ПР-7 в умовах вугільних шахт. Методика. Для визначення захисної ефективності використовувалася методика випробувань протипилових респіраторів, що застосовуються на гірничодобувних підприємствах України. Результати. У результаті було встановлено, що коефіцієнт захисту представлених півмасок знаходиться у діапазоні від 5 до 34. Основними причинами погіршення захисних властивостей півмасок є слабкі ізолюючі властивості півмасок та їх конструктивні недоліки, неправильна експлуатація, застосування респіраторів при неприпустимо високих концентраціях пилу, а також відсутність типорозмірів півмасок для працюючих. Наукова новизна. Встановлено, що величина коефіцієнта захисту при підвищенні запиленості підвищується за рахунок збільшення великої фракції пилу, яка в поєднанні з високою вологістю швидко заб’є щілини по полосі обтюрації й тим самим зменшить проникнення в підмасочний простір півмаски. Практична значимість. Отримані результати показують, що респіратори-півмаски типу ПР-7 зразків 1 і 4, які використовуються шахтарями, дозволяють забезпечити ефективний захист відповідно до ДНАОП 0.00-1.04-07 “Правила вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання”, при використанні їх до 12 ГДК. Purpose. To define coefficient of protection of filtering respirators with elastomeric half-masks PR-7 in conditions of coal mines. Methods. Antidust respirators applied at mining enterprises of Ukraine were tested for determination of their protective efficiency. Findings. As a result, it was found that the protection coefficient of the provided half-masks is in the range from 5 to 34. The main reasons of half-masks protective properties deterioration are poor insulating properties of half-masks, their design defects, improper use, application of respirators in case of unacceptably high concentration of dust and also lack of standard sizes of half-masks for operating. Originality. It has been established that the value of protection coefficient in case of dust content growth due to increasing dust coarse fraction, which in combination with high moisture will quickly fill gaps on an obturation line and thereby will reduce penetration in under mask space of the half-mask. Practical implications. The received results indicate that the half-mask respirators of the PR-7 type of samples 1 and 4, used by miners, allow to provide effective protection according to DNAOP 0.00-1.04-07 “Regulations of selection and use of personal protection equipment of respiratory organs”, in case of their use up to maximum allowable concentrations 12.