Організація робіт з відпрацювання нерудних родовищ крутими виймальними шарами - Симоненко, В.; Гриценко, Л.; Черняєв, А. (Розробка родовищ, 2016)
Мета. Визначити раціональну технологічну схему відпрацювання гірських порід у крутому виймальному шарі на нерудних кар’єрах твердих (скельних) корисних копалин при доставці гірничої маси з кар’єра до поверхневого переробного комплексу системою внутрішньокар’єрних пересувних конвеєрів з дробильним вузлом. Методика. Для отримання наукових теоретичних та практичних досліджень застосовувалися аналітичний, графічний та статистичний методи досліджень. Результати. На основі проаналізованих даних із систематизації нерудних родовищ було проведено дослідження з визначення раціональної технологічної схеми відпрацювання корисної копалини у крутому виймальному шарі на нерудних кар’єрах твердих корисних копалин (на основі базових кар’єрів) при доставці гірничої маси з кар’єра до поверхневого переробного комплексу системою внутрішньокар’єрних пересувних конвеєрів з дробильним вузлом. Результати наведених досліджень відображені у встановлених залежностях між параметрами системи розробки, на основі яких визначено ефективність застосування обраної технологічної схеми відпрацювання гірських порід у крутому виймальному шарі. Наукова новизна. Встановлено нові залежності між параметрами системи розробки на базових нерудних кар’єрах, а саме: зміни загального пробігу колісного навантажувача від виробничої потужності підприємства та середньозваженої відстані транспортування корисної копалини від виробничої потужності підприємства. Практична значимість. Отримані результати наведених досліджень будуть використовуватись для практичного застосування під час проектування гірничих підприємств із видобутку сировини для виготовлення щебеневої продукції. Цель. Определить рациональную технологическую схему отработки горных пород в крутом выемочном слое на нерудных карьерах твердых (скальных) полезных ископаемых при доставке горной массы с карьера к поверхностному перерабатывающему комплексу системой внутрикарьерных передвижных конвейеров с дробильным комплексом. Методика. Для получения научных теоретических и практических исследований применялись аналитический, графический и статистический методы исследований. Результаты. На основе проанализированных данных по систематизации нерудных месторождений было проведено исследование по определению рациональной технологической схемы отработки полезного ископаемого в крутом выемочном слое на нерудных карьерах твердых полезных ископаемых (на основе базовых карьеров) при доставке горной массы с карьера к поверхностному перерабатывающему комплексу системой внутрикарьерных передвижных конвейеров с дробильным узлом. Результаты приведенных исследований отражены в установлении зависимостей между параметрами системы разработки, на основе которых определена эффективность применения выбранной технологической схемы отработки горных пород в крутом выемочном слое. Научная новизна. Установлены новые зависимости между параметрами системы разработки на базовых нерудных карьерах, а именно: изменение общего пробега колесного погрузчика от производственной мощности предприятия и средневзвешенного расстояния транспортировки полезного ископаемого от производственной мощности предприятия. Практическая значимость. Полученные результаты приведенных исследований будут использоваться для практического применения при проектировании горных предприятий по добыче сырья для изготовления щебеночной продукции Purpose. To determine rational technological scheme of extracting mineral resources in the steep excavation layer in non-metallic hard minerals quarries while delivering rock mass from the quarry to the surface processing complex by mobile conveyors’ system with crushing complex. Methods. For scientific, theoretical and practical studies we used analytical, graphical and statistical research methods. Findings. Based on previous studies of non-metallic deposits systematization, we worked out a rational technological scheme for extracting mineral resources in the steep excavation layer in non-metallic quarries while delivering rock mass from the quarry to the surface processing complex by mobile conveyor's system with crushing complex. The results of these studies are reflected in identified dependences between parameters of the development system which allowed to determine the efficiency of utilizing the selected technological scheme of extracting mineral resources in the steep excavation layer. Originality. New dependences between parameters of the development system in basic non-metallic quarries have been determined, such as: changes in the general mileage of a front loader related to productivity of quarries and the average distance transportation of minerals related to productivity of quarries. Practical implications. The results of this research will be used for practical applications in the design of mining companies extracting raw materials for production of crushed stone.