Типи страху в ліриці Василя Пачовського - Мацієвська, В. (Слово і Час, 2009)
Проблема страху дедалі частіше стає предметом зацікавлень не лише психологів, а й філософів, культурологів, мистецтвознавців, адже елемент страху досить широко відображений у культурі та мистецтві. Як один із людських афектів страх знайшов своє втілення в категорії жахливого, до якої завжди зверталася художня література, зокрема література модерна. Стаття присвячена специфіці використання різних типів страху в ліриці українського поета-модерніста Василя Пачовського. The phenomenon of fear arouses an ever increasing interest not only on the part of psychologists, but also of philosophers, experts in cultural studies, and art historians, all the more since the traces of fear can be found in the widest variety of cultural artifacts. Being one of the basic human affects, fear had been incarnated in the category of “horror” which has always been a point of attraction for literary fiction, especially the modern one. This paper is thus devoted to the specific use of different types of fear in the lyric poetry of Ukrainian modernist writer Vassyl Pachovsky. Проблема страха все чаще вызывает интерес не только психологов, но и философов, культурологов, искусствоведов, поскольку элемент страха довольно широко отображен в культуре и искусстве. Как один из человеческих аффектов страх нашел свое воплощение в категории ужасного, к которой всегда обращалась художественная литература, в частности литература модерная. Статья посвящена специфике использования разных типов страха в лирике украинского поэта-модерниста Василия Пачовского.