Топосна локалізація як засіб характеристики образів-персонажів у драмі Лесі Українки “Камінний господар” - Боговін, О. (Слово і Час, 2009)
У статті проаналізовано взаємозв’язок між характеристиками образів головних персонажів (Анна,
Командор, Дон Жуан, Долорес) та провідними топосами (Севілья, Кадікс, Мадрид) драми Лесі
Українки “Камінний господар”. Серед базових ознак просторових континуумів драми виокремлено
риси міфологічного хронотопу. Встановлено повну (Анна, Дон Жуан) та часткову (Командор, Долорес)
асиміляцію героїв із середовищем локалізації. The paper scrutinises the correlation between the distinctive features of the characters (Anna, Commander,
Don Juan, Dolores) and the principal loci (Seville, Cadiz, Madrid) in the drama “The Stone Guest” by Lesia
Ukrayinka. Among the basic qualities of spatial continuums, we pay special attention to the traits of mythological
chronotopos. By doing this, one may state either complete (Anna, Don Juan) or partial (Commander, Dolores)
assimilation of the heroes with the environment they are localised in. В статье проанализировано взаимосвязь между
характеристиками образов главных персонажей (Анна,
Командор, Дон Жуан, Долорес) и ключевыми топосами
(Севилья, Кадикс, Мадрид) драмы Леси Украинки “Каменный
хозяин”. Среди базовых признаков пространственных
континуумов драмы выделены черты мифологического
хронотопа. Установлена полная (Анна, Дон Жуан) и частичная
(Командор, Долорес) ассимиляция героев со средой
локализации.