Formation peculiarities of physical and chemical composition of highly mineralized edge water - Mandryk, O.; Pukish, A.; Zelmanovych, A. (Розробка родовищ, 2017)
Purpose. To study the formation peculiarities of the physical and chemical composition of highly mineralized edge waters in oil and gas fields.
Findings. The empirical dependences between concentrations of individual ions in highly mineralized edge waters were obtained as a result of the study.
Originality. The dependences between the general water mineralization and content of macroions, as well as the complex influence of several ions on the individual ion concentration, were determined. Цель. Изучение особенностей формирования физического и химического состава сильно минерализованных пластовых вод нефтяных и газовых месторождений.
Результаты. Эмпирические зависимости между концентрациями отдельных ионов сильно минерализованных пластовых вод, полученные в результате проведенных исследований.
Научная новизна. Определены зависимости между общей минерализацией воды и составом макроионов, а также установлено комплексное воздействие нескольких ионов на концентрацию одного из них. Мета. Вивчення особливостей формування фізичного та хімічного складу сильно мінералізованих пластових вод нафтових і газових родовищ.
Результати. Емпіричні залежності між концентраціями окремих іонів сильно мінералізованих пластових вод, що були отримані у результаті проведених досліджень.
Наукова новизна. Визначені залежності між загальною мінералізацією води й складом макроіонів, а також встановлено комплексний вплив декількох іонів на концентрацію одного з них.