Результати досліджень видобутку бурштину гідромеханічним способом - Маланчук, З.; Корнієнко, В.; Маланчук, Є. (Розробка родовищ, 2017)
Purpose. To specify parameters of the relationship between sandy rock and vibrohydraulic intensifier as well as to justify the use of hydromechanical method to intensify amber extraction.
Findings. Parameters of the relationship between sandy rock and vibrohydraulic intensifier have been established by detecting the intensifier amplitude, frequency, rock density, water and air supply into the massif, which allows to create a continuous suspension medium and increase amber mining productivity.
Originality. For the first time, the research has established the influence of vibration, water and air on the liquefaction of sandy media which is achieved by vibrohydraulic dredger in the natural environment, depending on the intensity of gas-liquid mixture feeding into the amber containing massif. It was established that water and air consumption is directly proportional to the volume of the working space, penetration rate; medium porosity, density and moisture content. Цель. Установить закономерности параметров взаимосвязи с песчаной горной массой виброгидравличного интенсификатора и обосновать применение гидромеханического способа, при котором интенсифицируется добычи янтаря.
Результаты. Установлены закономерности параметров взаимосвязи с песчаной горной массой виброгидравлично интенсификатора. Решение получено за счет установленных амплитуды, частоты интенсификатора, плотности среды, подачи воды и воздуха в массив, что позволяет создать сплошную суспензную среду и повысить производительность добычи янтаря.
Научная новизна. Впервые установлены закономерности влияния вибрации, воды и воздуха на сжижение песчаных сред виброгидравлическими штанговыми снарядами в естественной среде, которые зависят от интенсивности подачи в янтареносный массив газожидкостной смеси. Установлено, что расход воды и воздуха прямопропорционален объему рабочего массива, скорости углубления, пористости, влажности и плотности среды. Мета. Встановити закономірності параметрів взаємозв’язку з піщаною гірничою масою віброгідравлічного інтенсифікатора та обґрунтувати застосування гідромеханічного способу, при якому інтенсифікується добування бурштину.
Результати. Встановлені закономірності параметрів взаємозв’язку з піщаною гірничою масою віброгідравлічного інтенсифікатора, за рахунок встановлених амплітуди, частоти вібрації інтенсифікатора, густини середовища, подачі води та повітря в масив, що дозволяє створити суцільне суспензне середовище й підвищити продуктивність видобутку бурштину.
Наукова новизна. Вперше встановлені закономірності впливу вібрації, води і повітря на зрідження піщаних середовищ віброгідравлічними штанговими снарядами в природному середовищі, які залежать від інтенсивності подачі у бурштиновмісний масив газорідинної суміші. Встановлено, що витрати води і повітря прямопропорційні об’єму робочого масиву, швидкості заглиблення, пористості, вологості та густині середовища.