Макромоделі процесу анаеробного мікробіологічного бродіння твердих побутових органічних відходів на стадіях ацидогенезу та метаногенезу - Гураль, І.В.; Дивак, М.П.; Порплиця, Н.П. (Індуктивне моделювання складних систем, 2017)
У статті розглянуто макромоделі процесу анаеробного мікробіологічного бродіння твердих побутових органічних відходів на основних стадіях ацидогенезу та метаногенезу. За основу моделей обрано дискретні динамічні рівняння, налаштування яких здійснено із використанням інтервальних даних, отриманих за результатами вимірювання процесів у біогазових установках. Для ідентифікації цих моделей використано методи, що ґрунтуються на поведінкових моделях бджолиної колонії, а також проведено дослідження стійкості інтервальних дискретних динамічних моделей до вибору початкових умов. В статье рассмотрены макромодели процесса анаэробного микробиологического брожения твердых бытовых органических отходов на основных стадиях ацидогенеза и метаногенеза. За основу моделей выбрано дискретные динамические уравнения, настройки которых осуществлено с использованием интервальных данных, полученных по результатам измерения процессов в биогазовых установках. Для идентификации этих моделей использованы методы, основанные на поведенческих моделях пчелиной колонии, а также проведено исследование устойчивости интервальных дискретных динамических моделей к выбору исходных условий. The article deals with macromodels of anaerobic microbiological fermentation process of municipal solid organic waste in the acidogenesis and methanogenesis main stages. Models based on discrete dynamic equations are selected. Their adjustment was made using interval data obtained from the measurement at biogas plants processes. Methods based on the bee colony behavioral models are used to identify these models, as well as studies of interval discrete dynamic models stability prior to the selection of initial conditions.