Метод розпізнавання емоційного стану диктора за фразовими моделями - Клименко, М.С. (Штучний інтелект, 2017)
У статті наведено метод розпізнавання емоційного стану за голосом, у якому ознакові описи емоційних станів формуються за множиною акустичних, просодичних та екстралінгвістичних характеристик. Запропоновано групування характеристик за їх розташуванням у типових фрагментах інтонаційних конструкцій. Числові дослідження показали, що даний підхід дозволив підвищити ймовірність розпізнавання емоцій емоційних станів порівняно із результатами без використання згрупованих ознак. In the article the method of emotional condition recognizing by voice is described, in which models of emotional conditions are formed by a set of acoustic, prosodic and extra-linguistic characteristics. The grouping of characteristics by their placement in typical fragments of intonational constructions is proposed. Numeric researches have shown that this approach made it possible to increase the likelihood of emotional recognition of emotional states compared to the results without the use of grouped characteristics.