О криптографических свойствах нового национального стандарта шифрования Украины - Алексейчук, А.Н.; Ковальчук, Л.В.; Шевцов, А.С.; Яковлев, С.В. (Кибернетика и системный анализ, 2016)
Исследован ряд криптографических свойств блочного шифра «Калина», принятого в качестве нового национального стандарта шифрования Украины. Проанализированы важнейшие свойства компонент этого шифра. Показано, что его раундовые преобразования порождают знакопеременную группу подстановок, а сам шифр является обоснованно стойким относительно разностного и линейного криптоанализа. Досліджено низку криптографічних властивостей блокового шифру «Калина», прийнятого як новий національний стандарт шифрування України. Проаналізовано найважливіші властивості компонент цього шифру. Показано, що його раундові перетворення породжують знакозмінну групу підстановок, що свідчить про стійкість до алгебраїчних атак, побудованих на гомоморфізмах, а сам шифр є обґрунтовано стійким відносно різницевого та лінійного криптоаналізу. Block cipher “Kalyna” has been recently accepted as a new national encryption standard of Ukraine. In the paper we analyze the most important properties of components of this cipher. We show that round transformations of “Kalyna” generate a sign-alternating group of substitutions. As a result, “Kalyna” is secure against algebraic attacks based on homomorphisms. Also we demonstrate that this cipher is reasonably secure against differential and linear cryptanalysis.