Про класифікацію знань і їх представлення в гібридних інтелектуальних системах для забезпечення діяльності програмних діалогових агентів - Чмир, І.О.; Фуртат, Ю.О. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2015)
В гібридних інтелектуальних системах взаємодію користувача з інформацією доцільно представити у вигляді діалогу, наблизивши таким чином цю взаємодію до природного спілкування «людина-людина» з обміном інформацією. Представлення діалогового процесу з погляду декларативно-процедурної типології дозволить побудувати елементи теорії діалогового процесу типу «питання-відповідь» і ввести концепцію діалогової бази знань, на основі яких можлива розробка методів і засобів моніторингу знань у комп'ютерних системах навчання. In hybrid intelligent systems user interaction with information should be presented in the form of dialog, thus bringing this interaction closer to natural «person-person» communication with the exchange of information. Dialog process presentation in terms of declarative and procedural typology allow to construct «question and answer» dialog process theory elements and to introduce dialog knowledge base, serving as the basis for the possible development of methods and tools for knowledge monitoring in computer training systems.