Спогади про Юрія Шевельова - Березовенко, А. (Слово і Час, 2009)
У цій статті-спогадах уміщено й узагальнено з можливою достовірністю багатолітній досвід спілкування
із Ю. Шевельовим як у суто приватному, так і публічному форматі. Тут змальовано атмосферу побуту,
характер розмов і подій, безпосередньо чи опосередковано пов’язаних із життям ученого. Авторкою
свідомо затримано первісні враження, оригінальні вислови Шевельова, котрі збереглися в пам’яті і
складають образ його не тільки як видатного науковця, а і як людини. This article is dedicated to the 100th jubilee of George (Yuriy) Sheveliov, and it sums up, with the utmost
authenticity, the long-lasting communication between the author and Yu.Sheveliov, both in private and in public.
The paper imparts a sense of atmosphere he lived in, describes events and conversational topics directly or
indirectly related to Sheveliov’s life. The author tried to preserve initial impressions and Sheveliov’s original
phrases which had been captured by the memory and thus created his image as an outstanding scientist as
well as a great personality. В этой статье-воспоминаниях собран и обобщен
с возможной достоверностью многолетний опыт
общения с Ю.В. Шевелёвым как в сугубо приватном,
так и в публичном формате. В ней описываетсся
атмосфера быта, характер бесед и событий, прямо
или косвенно связанных с жизнью юбиляра. Автор
сознательно придерживалась первичных впечатлений
и оригинальных высказываний Шевелёва, которые
сохранила память и которые создают его образ
не только как выдающегося ученого, но и как
удивительного человека.