Оптимізація перспективних алгоритмів симетричного блочного перетворення по критеріям швидкодії і стійкості - Лисицький, К.Є. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2017)
Розглядаються принципи побудови шифру Rijndael, застосовані розробниками, що дозволили цього шифру зайняти лідируючі позиції в технологіях проектування та розробки блокових симетричних шифрів. Як друга прогресивна розробка відзначається шифр IDEA NXT. Наводяться результати аналізу перспективності рішень, прийнятих у цих розробках. The principles of construction Rijndael cipher, used by developers that allow this cipher take a leading position in technology design and development of block symmetric ciphers. As a second progressive development marked cipher IDEA NXT. The results of the analysis of the prospects of the decisions taken in these developments.