Поляризаційна структура коноскопічних картин планарних нематичних та холестеричних рідкокристалічних комірок - Вовк, Р.Г.; Кисельов, О.Д. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
Теоретично дослiджено поляризацiйнi розподiли свiтла в коноскопiчних картинах планарних нематичних та холестеричних рiдкокристалiчних (РК) комiрок. Геометрiю поляризацiйних структур описано за допомогою поляризацiйних сингулярностей: C-точок (точок з циркулярною поляризацiєю) i L-лiнiй (лiнiй, вздовж яких поляризацiя лiнiйна). Розглянуто умови формування поляризацiйних сингулярностей (C-точок) в ансамблi коноскопiчних картин, параметризованих азимутом поляризацiї i елiптичнiстю падаючої свiтлової хвилi. Показано, що характерною особливiстю цих умов є селективнiсть за поляризацiйними параметрами. Теоретически исследованы распределения поляризации света в коноскопических картинах планарной нематической и холестерической жидкокристаллических (ЖК) ячеек. Геометрия поляризационных структур описана с помощью поляризационных сингулярностей: C-точек (точки циркулярной поляризации) и L-линий (линии линейной поляризации). Рассмотрены условия формирования поляризационных сингулярностей (C-точек) в ансамбле коноскопических картин, параметризованных азимутом поляризации и эллиптичностью падающей световой волны. Показано, что характерной особенностью этих условий является селективность по поляризационным параметрам. The distributions of light polarization in conoscopic patterns obtained for planar nematic and cholesteric liquid-crystal cells have been studied theoretically. The geometry of polarization patterns is characterized in terms of polarization singularities, such as C-points (points corresponding to circular polarization) and L-lines (lines corresponding to linear polarization of light). The conditions required for the formation of polarization singularities (C-point) in a conoscopic pattern ensemble parametrized by the polarization azimuth and the ellipticity of incidence light have been considered. The selectivity with respect to polarization parameters has been found to be a characteristic feature of those conditions.