Розподіл рідини в обмеженій системі під дією неоднорідного потенціалу - Васильєв, О.М.; Гордійчук, П.І. (Відділення фізики і астрономії НАН України, 2010)
В статтi розраховано профiль розподiлу густини просторово обмеженої рiдкої системи з геометрiєю цилiндра за умови дiї пристiнкового потенцiалу, неоднорiдного вздовж напрямку цилiндра. Задачу розв’язано в загальному випадку, коли система знаходиться пiд дiєю зовнiшнього поля з радiальною симетрiєю, пiсля чого аналiзується частинний випадок пристiнкового потенцiалу спецiального типу та проводяться числовi розрахунки. В статье рассчитан профиль распределения плотности пространственно ограниченной жидкой системы с геометрией цилиндра при условии действия пристеночного потенциала, неоднородного вдоль оси цилиндра. Задача решена в общем случае, когда система находится под воздействием внешнего поля с радиальной симметрией, после чего анализируется частный случай пристеночного потенциала специального типа и выполняются числовые расчеты. We calculate the density distribution profile of a spatially confined liquid system with cylindrical geometry under the action of a wall potential nonuniform along the cylinder axis. The problem is solved in the general case where the system is subjected to the action of an external field with radial symmetry. We also analyze a particular case of the wall potential of a special kind and perform numerical calculations.