ІТ-засоби оптимізації процесу кондуктивного сушіння поліграфічних матеріалів - Коляно, Я.Ю.; Сасс, Т.С.; Іваник, Є.Г.; Сікора, О.В.; Дорошенко, М.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2017)
Розглянуто основні проблеми оптимізації виробничих процесів в поліграфічній індустрії, пов’язаних з виробництвом поліграфічних матеріалів і напівфабрикатів, які базуються на математичному моделюванні процесів тепломасоперенесення. Виконано аналіз сучасних ІТ-засобів, що сприяють вирішенню поставлених проблем, розроблено структурну модель інформаційних технологій удосконалення процесу кондуктивного сушіння поліграфічних матеріалів, яка ґрунтується на формуванні структури програмних засобів, алгоритму роботи та теорії мереж Петрі, що дає змогу дослідити динаміку роботи системи кондуктивного сушіння. Подано схему розв’язання актуальної науковоприкладної задачі розроблення структурної моделі інформаційних технологій удосконалення процесу кондуктивного сушіння поліграфічних матеріалів на основі математичного моделювання тепломасоперенесення у капілярно-пористих колоїдних тілах, що має важливе значення для оптимального вибору режиму сушіння, енергозбереження та забезпечення необхідної якості продукції. Розроблена структура інформаційних технологій удосконалення процесів сушіння поліграфічних матеріалів, основними структурними частинами інформаційних технологій є програмні засоби, які розраховують значення температури та потенціалу вологоперенесення у будь-який момент часу та на будь-якій поверхні матеріалу, що кондуктивно висушується. The main problem of optimization of production processes in the printing industry associated with the production of printing materials and semi-finished products, which are based on mathematical modeling processes heat transfer. The analysis of modern IT tools that contribute to solving the problems developed structural model of information technology improvement of conductive drying of printing materials, based on the structure of software algorithm and theory of Petri nets, allowing to explore the dynamics of the system conductive drying. Posted scheme for solving actual scientific and applied problem developing a structural model of information technology improvement of drying printing conductive materials based on mathematical modeling heat transfer in capillary-porous colloidal bodies, which is essential for the optimal choice of the drying, energy and ensure the required quality of products. The structure of information technology improving the drying process of printing materials, the main structural parts of information technology is software that calculated the temperature and potential moisturizing at any time and on any surface material that is dried conductive.