Моделювання теплового поля пластини під впливом рухомого джерела тепла - Клименко, В.А.; Білоус, Д.О. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Фізико-математичні науки, 2017)
Запропонована математична модель описує тепловий стан поверхні пластини в результаті дії рухомого джерела тепла із заданою, залежною від часу, інтенсивністю випромінювання. При побудові математичної моделі такого процесу розглядалась нелінійна задача теплопровідності. Розподіл поля температур знаходиться методом розділення змінних у рівнянні параболічного типу. Модель враховує перерозподіл температурного поля при виході теплового джерела за межі поверхні пластини. The mathematical model describes the thermal state of the plate as a result of moving heat source with a given depending on the time, the intensity of radiation. Distribution in temperature is a method of separation of variables in the equation of parabolic type. The model takes into account the redistribution of temperature fields in the output heat source outside of the plate. When building a mathematical model of the process considered nonlinear problem of heat conduction.