Рациональный компромисс в задачах системного согласования противоречивых целей - Опарина, Е.Л. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2004)
Предложен математический аппарат решения задачи многокритериального формирования и системного согласования противоречивых целей внешних и внутренних показателей изделия в условиях неопределенности при априорно известных ограничениях на показатели внешнего воздействия. Приведено решение практической задачи нахождения рационального компромисса разнотипных технологических процессов при создании единой системной технологии для выполнения определенного вида работ. Запропоновано математичний апарат розв’язання задачі багатокритеріального формування та системного узгодження суперечливих цілей зовнішніх та внутрішніх показників виробу в умовах невизначеності при апріорно відомих обмеженнях на показники зовнішнього навантаження. Наведено рішення практичної задачі знаходження раціонального компромісу різнотипних технологічних процесів при створенні єдиної системної технології. The mathematical apparatus of the multicriterion problem solution of formations and system coordination of the conflicting objectives for external and internal parameters of a product in conditions of uncertainty is offered at a priori known restrictions on parameters of external influence. The solution of a practical task of the rational compromise finding for different-type technological processes at creation of uniform system technology is given.