Aggressive and peaceful behavior in multiagent systems on cellular space - Zavertanyy, V.; Makarenko, A. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
One of the key issues in Multi-Agent simulation approach is a consolidation of great model variety. Many researches govern own unique models that are similar in basic principles but for complex adaptive systems such as Artificial Ecosystems slight difference in architecture and parameters calibration could affect crucially on the emergent properties of the model. As it was denoted by the pioneers of the Artificial Ecosystems modelling Robert Axtell and Robert Axelrod: variety of Multi-Agent models need introduction of methods and technics that allows consolidating of its results. In work we present modification of model similar to classic Artificial Life spatial lattice models and trace the exhibition of aggressive and peaceful behavior depending on the income resource. We consider results of both models’ simulation as it was proposed in «docking models» method by Axtell and Axelrod. В агентно-орієнтованому підході виділено консолідацію великої різноманітності моделей. Розроблені моделі багатьох дослідників є однотипними за основними ознаками, проте у сфері складних адаптивних систем таких, як штучні екології незначна відмінність в архітектурі чи різниця значень параметрів можуть відчутно впливати на емерджентні характеристики моделі. Першовідкривачами агентного підходу до штучних екосистем Робертом Акстелом і Робертом Аксельродом зазначено, що наявна множина багатоагентних моделей потребує впровадження технік та методик, що дозволять узагальнити їх результати. Подано модель, що є реплікацією уже існуючої і подібної до класичних моделей штучного життя у клітинному просторі. Досліджено залежність агресивної та мирної поведінки від кількості ресурсу, що надходить до системи. Порівняно результати поточної моделі-реплікації та її прототипу, запропонованого Акстелом та Аксельродом у методі "стикування моделей". В агентно-ориентированном подходе выделена консолидация большого разнообразия моделей. Разработанные модели многих исследователей являются однотипными по основным признакам, однако в сфере сложных адаптивных систем таких, как искусственные экологии незначительное отличие в архитектуре или разница значений параметров могут иметь достаточно большое влияние на эмерджентные характеристики модели. Первооткрывателями агентного подхода в искусственных экосистемах Робертом Акстелом и Робертом Аксельродом отмечено, что имеющееся множество многоагентных моделей требует внедрения техник и методик, которые позволят обобщить их результаты. Представлена модель, которая является репликацией уже существующей и подобна классическим моделям искусственной жизни в клеточном пространстве. Исследована зависимость агрессивного и мирного поведения в зависимости от количества ресурса, поступающего в систему. Проведено сравнение результатов текущей модели-репликации и ее прототипа, предложеного Акстелом и Аксельродом в методе «стыковка моделей».