Інформаційні особливості визначення оцінки відповідності стану экологічності системних об’єктів - Козуля, Т.В.; Шаронова, Н.В; Білова, М.О.; Козуля, М.М. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
Обґрунтовано необхідність створення нових засад екологічного аналізу в умовах теоретично-практичної реалізації основ сталого розвитку, упровадження синергетичної, ентропійно-інформаційної складових у методичне забезпечення системи комплексного оцінювання екологічності системних об’єктів. Методичне забезпечення комплексного оцінювання якості навколишнього природного середовища подано у вигляді комплексування методик головних компонент і компараторної ідентифікації при багатоплановій вихідній інформації про характеристики системного об’єкта. Практичне застосування поданих пропозицій розглянуто на прикладі дослідження техногенно-навантажених регіональних утворень з використанням моніторингової інформації. In this paper, the necessity for creating new ecological principles in terms of the theoretical analysis and practical implementation of the foundations of sustainable development, implementing a synergetic, entropy-information component in the methodological support of integrated environmental assessment system objects was justified. Supportive comprehensive assessment of environmental quality is provided in the form of integration methods of principal components and comparing identification when using diverse initial information on the characteristics of the system object. A practical application of presented proposals is considered using as an example the study of technologically loaded regional structures using monitoring information.