Сценарний підхід та метод Байєса для оцінювання ризиків системних аварій на гідровузлах - Романчук, К.Г.; Стефанишин, Д.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2016)
У межах сценарного підходу до прогнозування техногенних аварій застосовано метод Байєса для оцінювання ризиків системних аварій на гідровузлах. Сформульовано означення і твердження щодо оцінювання ризиків техногенних аварій та здійснено загальну постановку задачі кількісної оцінки ризиків аварій на гідровузлах у межах сценарного підходу з використанням байєсівського перетворення ймовірностей аварійних подій. Показано, що сценарний підхід з використанням байєсівського перетворення ймовірностей дозволяє оцінити повний (сумарний) ризик системної аварії на гідровузлі, яка може відбутися з довільних, у тому числі і сумісних, аварійних подій з різними наслідками, за деякими модельними, несумісними сценаріями її виникнення й перебігу, що формують повну групу подій. Within the scenario approach to forecasting technogenic accidents, the Bayesian method was used to assess the risks of system failures at hydraulic structures. The definitions and assertions relating to the risk of technogenic accidents within the scenario approach were formulated, and a general statement of the problem to quantify the risk of accidents at hydraulic structures within the scenario approach using Bayesian transformation of probabilities of emergency events was performed. It is shown that the scenario approach that uses Bayesian transformation of probabilities allows assessing the total (summary) risk of a system accident at hydraulic structures that can occur due to arbitrary events, including simultaneous, emergency events with different consequences, according to certain model incompatible scenarios of the origin and course of the accident, which form a complete group of events.