Трирівнева модель національної інноваційної системи України - Цибульов, П.М. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Національні інноваційні системи (НІС) відіграють важливу роль у побудові сучасних економік, тому розробка й вдосконалення моделі НІС України є актуальним завданням.
Проблематика. У світі існує багато моделей НІС, однак вони не можуть бути використані Україною, оскільки не
враховують особливостей її соціально-економічного розвитку.
Мета. Розробка моделі НІС України, що містить необхідний і достатній для виконання функцій НІС набір підсистем, елементів і зв’язків між ними, а також враховує особливості соціально-економічного розвитку України.
Матеріали й методи. В роботі використано огляд наукових публікацій вітчизняних і зарубіжних вчених,
нормативно-правові акти, методи аналізу й синтезу.
Результати. На основі системного підходу отримано комплексну модель НІС, що включає чотири стадії інноваційного процесу, а також враховує вплив на них держави й міжнародного інноваційного співтовариства.
Висновки. Запропоновано трирівневу модель НІС України, яка має необхідну й достатню кількість елементів і
зв'язків між ними для повноцінного функціонування НІС. Модель може бути використана як інструмент для підготовки стратегічних рішень оптимізації НІС України. Introduction. For National Innovation Systems (NIS) playing an important role in building the modern economies, the
development and improvement of the NIS model of Ukraine is an urgent task.
Problem Statement. There are many models of NIS in the world but they cannot be used by Ukraine, since they do not
take into account the specifics of its socio-economic development.
Purpose. To develop a model for the NIS of Ukraine containing a necessary and sufficient set of subsystems, elements,
and links between them and taking into account the specific features of the socioeconomic development of Ukraine.
Materials and Methods. The scholarly research publications of domestic and foreign researchers, legal acts, methods of
analysis and synthesis have been used in the work.
Results. Based on system approach, a comprehensive NIS model has been obtained. It covers the four stages of the innovation
process and considers the impact of national and international innovation community on them.
Conclusions. A three-level model of the NIS of Ukraine has been proposed. It has necessary and sufficient number of
elements and connections between them for the implementation of the NIS functions. The model can be used as a tool for
preparing strategic decisions to optimize the NIS of Ukraine. Введение. Национальные инновационные системы (НИС) играют важную роль в построении современных
экономик, поэтому разработка и совершенствование модели НИС Украины является актуальной задачей.
Проблематика. В мире существует много моделей НИС, однако они не могут быть использованы Украиной,
поскольку не учитывают особенностей ее социально-экономического развития.
Цель. Разработка модели НИС Украины, содержащей необходимый и достаточный для выполнения функций
НИС набор подсистем, элементов и связей между ними, а также учитывающей особенности социально-экономического развития Украины.
Материалы и методы. В работе использованы научные публикации отечественных и зарубежных ученых, нормативно-правовые акты, методы анализа и синтеза.
Результаты. На основе системного подхода получена комплексная модель НИС, включающая четыре стадии
инновационного процесса, а также учитывающая воздействие на них государства и международного инновационного сообщества.
Выводы. Предложена трехуровневая модель НИС Украины, которая имеет необходимое и достаточное количество элементов и связей между ними для полноценного функционирования НИС. Модель может быть использована в качестве инструмента для подготовки стратегических решений по оптимизации НИС Украины.