Вплив автотранспорту на робочі місця в мережі установ обслуговування (за фактором шуму й загазованості в центрі міста Дніпро) - Саньков, П.М.; Ткач, Н.О.; Дікарев, К.Б.; Близнюк, А.М.; Гваджаіа, Б.Д. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Розглянуто основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя та здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні та безпечні умови праці, а також питання щодо регуляції за участю відповідних органів державної влади відносин між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та ви- робничого середовища й встановлення єдиного порядку організації охорони праці в Україні. Проблематика. Аналіз проблем розвитку сучасного громадського центру як мережі установ обслуговування з урахуванням стану безпеки праці на робочих місцях. Мета. Створення якісних та безпечних умов праці щодо фактору шуму та забруднення відпрацьованими газами від автотранспорту, що рухається проспектом Д. Яворницького, для персоналу установ обслуговування на території громадського центру міста Дніпро. Матеріали й методи. Шляхом натурних спостережень отримано дані про стан шумового режиму, рівень загазованості від автотранспорту та кількість робочих місць на дослідній території. Результати. Рівні шумового забруднення за два метри від фасадів будинків першого ешелону забудови по просп. Д. Яворницького коливаються від 72 дБА до 75 дБА. Концентрація відпрацьованих газів коливається в межах 15— 35 мг/м³. Встановлено, що на території центру знаходиться 6000 м² торгівельних площ соціально-побутових об’єктів, на яких працюють 330 осіб різних професій. Висновки. Розглянуто динаміку змін транспортного навантаження на пр. Д. Яворницького з 2011 по 2017 роки. Встановлено, що еквівалентний рівень шуму перевищує допустиму норму на робочих місцях на 9—19 дБА, а концентрація ССО — на 15—30 мг/м³. Introduction. The article deals with the main provisions concerning the implementation of the constitutional right of employees on the protection of their life and health in the process of labor activity, on appropriate, safe and healthy working conditions, regulation of the relationship between the employer and the employee on safety and health issues, the working environment and the establishment of a unified procedure for the organization of labor protection in Ukraine, with the competent state authorities involved. Problem Statement. The paper presents the results of analysis of the problems related to the development of modern urban center as a service infrastructure network taking into account the work safety at workplaces. Purpose. To provide the service infrastructure employees with high-quality and safe working conditions (in terms of noise factor and air pollution by exhaust gases from motor vehicles along D. Yavornitsky Avenue) in the downtown of the Dnipro city. Materials and Methods. Information on the noise and air pollution from motor vehicles and the number of workplaces within the studied territory has been obtained from field observations. Results. The noise pollution in 2 meters from the first echelon building facades on D. Yavornytsky Avenue varies from 72 dBА to 75 dBА. The concentration of exhaust gases ranges from 15 to 35 mg/m³. It has been established that in the city center, there are 6000 m² commercial space of public and social and infrastructure, where 330 employees of various occupations are working. Conclusions. The dynamics of changes in the traffic load on D. Yavornytsky Avenue from 2011 through 2017 has been studied. The equivalent noise level and the exhaust gas concentration ССО at work places have been established to exceed the norm by 9—19 dBA and by 15—30 mg/m³, respectively. Введение. В статье рассмотрены основные положения по реализации конституционного права работников на охрану их жизни и здоровья в процессе трудовой деятельности, на надлежащие и безопасные условия труда, а также вопросы регуляции с участием соответствующих органов государственной власти отношений между работодателем и работником по вопросам безопасности, гигиены труда и производственной среды и установления единого порядка организации охраны труда в Украине. Проблематика. Анализ проблем развития современного общественного центра как сети учреждений обслуживания с учетом состояния безопасности труда на рабочих местах. Цель. Создание качественных и безопасных условий труда по факторам шума и загрязнения отработанными газами от автотранспорта, движущегося по проспекту Д. Яворницкого, для персонала учреждений обслуживания на территории общественного центра города Днепр. Материалы и методы. Путем натурных наблюдений получены данные о состоянии шумового режима, загазованности от автотранспорта и количества рабочих мест на исследуемой территории. Результаты. Уровни шумового загрязнения в двух метрах от фасадов зданий первого эшелона застройки по просп. Д. Яворницкого колеблются от 72 дБА до 75 дБА. Концентрация отработанных газов колеблется в пределах от 15 до 35 мг/м³. Установлено, что на территории центра находится 6000 м² торговых площадей социально-бытовых объектов, на которых работает 330 человек разных профессий. Выводы. Рассмотрена динамика изменений транспортной нагрузки на пр. Д. Яворницкого с 2011 по 2017 годы. Установлено, что эквивалентный уровень шума превышает допустимую норму на рабочих местах на 9—19 дБА, а концентрация ССО — на 15—30 мг/м³.