Професійне здоров‘я водіїв і безпека автотранспорту - Лісобей, В.О.; Гоженко, А.І.; Пономаренко, А.М.; Панов, Б.В.; Лєбєдєва, Т.Л.; Бадюк, Н.С.; Балабан, С.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
У Постанові Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 No 771 про підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні зазначено, що в 2011 р. кількість загиблих у ДТП на 1000 автомобілів в Україні більше ніж у Польщі в 2,5 рази, у Франції в 5 разів, у Швеції в 10 разів. Тому воно актуально,але ставить завдання тільки Міністерствам внутрішніх справ і Інфраструктури, ігноруючи визначення ВООЗ, що безпека на дорогах, в першу чергу, є проблемою системи охорони здоров’я у виявленні саме медичних причин ДТП і характеристики їх медичних наслідків.
В результаті досліджень отримані дані про перевищення санітарних норм для факторів гігієнічних ризиків (мікроклімату, шуму, вібрації, загазованості хімічними
речовинами тощо). Одночасний вплив соціальних і психологічних чинників сприяє розвитку серцево-судинної патології головної причини передчасної смертності в осіб операторськіх професій (в тому числі за кермом) з надзвичайно високими рівнями моральних і матеріальних збитків. Для забезпечення безпеки автотранспорту доцільно розробити і втілити концепцію її медичних аспектів. В Постановлении Кабинета Министров Украины от 08.08.2012 №771 о повышении уровня безопасности дорожного движения в Украине указано, что в 2011 г. количество погибших в ДТП на 1000 автомобилей в Украине больше чем в Польше в 2,5 раза, во Франции в 5 раз, в Швеции в 10 раз. Поэтому оно актуально, но ставит задачи только Министерствам внутренних дел и Инфраструктуры, игнорируя определение ВОЗ, что безопасность на дорогах, в первую очередь, является проблемой системы здравоохранения в выявлении именно медицинских причин ДТП и характеристики их медицинских последствий. В результате исследований получены данные о превышении санитарных норм для факторов гигиенических рисков (микроклимата, шума, вибрации, загазованности химическими веществами и т.п.). Одновременное воздействие социальных и психологических факторов содействует развитию сердечнососудистой патологии главной причины преждевременной смертности у лиц операторских профессий (в том числе за рулём) с чрезвычайно высокими уровнями моральных и материальных ущербов In the Resolution of the Cabinet of
Ministers of Ukraine (08.08.2012, N 771)
about improvement of the road traffic safety
(RTS) is pointed that the number of fatalities
because of traffic accidents in 2011 in
Ukraine surpasses these in Poland 2,5 times,
5 times these in France and is10 times more
than in Sweden. That is why the Resolution
mentioned is urgent while it determines tasks
only for the Ministry of Domestic Affairs and
Infrastructure. WHO’s definition is ignored.
The latter states that road traffic safety is,
first of all, the problem of health care bodies
as they are to clear medical reasons of
accidents and their medical consequences
also. The research presented resulted in new
data about the excess of sanitary norms of
hygienic risks factors (microclimate, noise,
vibration, gas pollution with chemical
substances, etc.). Simultaneous influence of
social and psychological factors conduce the
development of cardio vascular pathology ,
i.e. the main reason of early morbidity in the
persons of operator professions with
extremely high level of moral and material
loss. To guarantee road traffic safety it is
expedient to work out and install the
conceptual foundation of its medical
aspects.