Суперечливі питання діагностики та хірургічного видалення меланоми шкіри - Галайчук, І.Й. (Онкологія, 2012)
Розглянуто проблемні питання діагностики та хірургічного видалення меланоми шкіри (МШ), які виникли при зіставленні методичних підходів школи вітчизняних онкологів-хірургів з настановами NCCN і рекомендаціями дерматологічних клінік Європи. На Заході товщина МШ — це єдиний визначальний критерій для прийняття рішення про межі її хірургічного видалення, яке відбувається у 2 етапи: спочатку діагностична ексцизійна біопсія, через 4–8 тиж повторна операція — широке висічення післябіопсійного рубця. З урахуванням патофізіології ранового процесу в онкохворих та ролі пухлинної строми в розвитку метастазів у статті з критичних позицій осмислюються такі нерадикальні операції й маніпуляції, як ексцизійна біопсія, трепанобіопсія, «вузьке» висічення, Mohs операція, кріодеструкція МШ тощо. Зроблено висновки, що дерматоскопія, ультразвукове вимірювання товщини і об’єму пухлини, цитоморфологічна верифікація — це необхідний доопераційний діагностичний комплекс для планування радикального висічення МШ. Хірургічне видалення МШ має бути одноразовим, в радикальному обсязі з дотриманням принципів абластики й антибластики, при загальному знеболенні пацієнта. The article revealed the problems of diagnosis and surgical removal of skin melanoma arising in the comparison of methodological approaches the Ukrainian school of surgical oncologists with NCCN guidelines and recommendations of dermatological clinics in Europe. In the West, the thickness of melanoma is main determining criterion for deciding the extent of its surgical removal, which occurs in two stages: first diagnostic excision biopsy, and after 4–8 weeks reoperation wide excision of postbiopsy scar. In consideration of the pathophysiology of wound healing in cancer patients and the role of tumor stroma in metastases’ development, with a critical position comprehended such non radical operation and manipulation as excision biopsy, punch biopsy, “narrow” excision, Mohs surgery, cryodestruction of melanoma etc. In conclusions: dermatoscopy, ultrasonic measurement of tumor’s thickness and volume, cytomorphological verification — are required preoperative diagnostic procedures for planning radical surgery of melanoma. Surgical removal of skin melanoma must be one-stage radical operation with follow to oncological principles of ablastic and antiblastic, and under general anesthesia.