Гібридні фільтрокомпенсуючі перетворювачі для трифазних систем з нелінійними та змінними навантаженнями - Жаркін, А.Ф.; Новський, В.О.; Малахатка, Д.О. (Технічна електродинаміка, 2015)
Розглянуто основні положення розробки гібридних фільтрокомпенсуючих перетворювачів (ГФКП), які виконані
на основі «розподільчих» D-СТАТКОМ та регульованих фільтросиметруючих пристроїв (РФСП). ГФКП
призначені для компенсації навантажувальних струмів у нульовому проводі трифазної мережі, регулювання
(стабілізації) напруги навантаження та фільтрації струмів вищих гармонік у мережі. Виконано імітаційне
моделювання режимів роботи РФСП для різних типів і потужності навантаження танаведено результати
моделювання. Рассмотрены основные положения разработки гибридных фильтрокомпенсирующих преобразователей
(ГФКП), которые выполнены на основе «распределительных» D-СТАТКОМ и регулируемых фильтросимметрирующих
устройств (РФСУ). ГФКП предназначены для компенсации нагрузочных токов в нулевом проводе
трехфазной сети, регулирования (стабилизации) напряжения нагрузки и фильтрации токов высших гармоник
в сети. Проведено имитационное моделирование режимов работы РФСУ для различных типов и мощности
нагрузки, а также приведены результаты моделирования. The basic principles of hybrid filter-compensating converters (HFCC) development that are made on base of distribution
STATCOM and regulated filter-balancing device (RFBD). HFCC intended to compensate load current in neutral of
four-wire network, to provide load voltage control (or voltage stabilization) as well as harmonic current filtering in
network are considered. The simulation results of RFBD operating modes for different types and power of loads are
presented.