Моделювання інерційного відгуку в ОЕС України в умовах значної частки електростанцій на відновлюваних джерелах енергії - Павловський, В.В.; Стелюк, А.О.; Леньга, О.В.; Захаров, А.М (Технічна електродинаміка, 2015)
Досліджено процеси регулювання частоти на етапі інерційного відгуку з урахуванням значної частки вітрових
та сонячних електростанцій, використання яких передбачається в структурі генеруючих потужностей ОЕС
України. Розглянуто процеси регулювання частоти та активної потужності в рамках перспективних песимістичного
та оптимістичного сценаріїв розвитку ОЕС України. Наведено результати моделювання динамічних
режимів за частотою у випадку відключення енергоблока потужністю 1000 МВт. Встановлено, що інтеграція
відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), потужність генерації якої складає до 30 % від сумарної потужності споживання
ОЕС України, не призводить до значної зміни частоти в динамічних режимах, спричиненої виникненням
небалансу потужності в енергосистемі. Исследованы процессы регулирования частоты на этапе инерционного отклика с учетом значительной доли ветровых и
солнечных электростанций, использование которых предполагается в структуре генерирующих мощностей ОЭС Украины.
Рассмотрены процессы регулирования частоты и активной мощности в рамках перспективных пессимистического и
оптимистического сценариев развития ОЭС Украины. Приведены результаты моделирования динамических режимов по
частоте в случае отключения энергоблока мощностью 1000 МВт. Установлено, что перспективная интеграция ВИЭ,
мощность генерации которой составляет до 30% от суммарной мощности потребления ОЭС Украины, не приводит к
значительному изменению частоты в динамических режимах, вызванных возникновением небаланса мощности в энергосистеме. The investigation of the processes of the frequency control on stage of the inertial response has been conducted considering a
significant wind farms and solar power plants generation in the future structure of generation capacity in IPS Ukraine. The
processes of the frequency and active power control within the perspective pessimistic and optimistic scenarios of renewables
development in the IPS of Ukraine have been considered. The simulation results of the frequency transients in case of 1000 MW unit
outage are shown. It is established that perspective integration of the renewables in IPS of Ukraine up to 30% of the total power
consumption, does not lead to a significant change of frequency dynamics behavior caused by active power imbalance in the grid.