Определение зон скопления метана на шахте им. М.И. Калинина - Пащенко, П.С. (Геотехнічна механіка, 2015)
Выполнено исследование влияния геологических факторов на дегазацию углепородного массива. Главная задача - определить зоны скопления метана для их последующей дегазации. Применение ряда геологических факторов для прогноза зон метана позволит рассмотреть углепородный массив, в котором проводятся горные работы, как сложную систему, формирующуюся под действием геологических, геомеханических и геодинамических процессов и правильно скорректировать дегазационные работы. Для выбора геологических факторов и определения влияния их на дегазацию проводились исследования на шахте им. М. И. Калинина, которые заключались в анализе и построении прогнозных карт зон скопления метана и сопоставления с фактическими данными по дегазации. Полученные результаты свидетельствуют о правильности подхода к решению проблемы, качественную связь между исследуемыми параметрами. Виконано дослідження впливу геологічних факторів на дегазацію вуглепородного масиву. Головне завдання - визначити зони скупчення метану для їх подальшої дегазації. Застосування ряду геологічних факторів для прогнозу зон метану дозволить розглянути вуглепородний масив, в якому проводяться гірничі роботи, як складну систему, яка формується під дією геологічних, геомеханічних і геодинамічних процесів, і правильно скоригувати дегазаційні роботи. Для вибору геологічних факторів і визначення впливу їх на дегазацію проводилися дослідження на шахті ім. М. І. Калініна, які полягали в аналізі та побудові прогнозних карт зон скупчення метану, і зіставленні з фактичними даними по дегазації. Отримані результати свідчать про правильність підходу до вирішення проблеми, якісний зв'язок між досліджуваними параметрами. Effect of geological factors on the coal-rock mass degassing was studied. Key task of the study was to detect zones with methane accumulation for further their degassing. With the help of various geological factors used for predicting zones with methane it is possible to consider a coal-rock mass with active mining operations as a complex system which is formed by geological, geomechanical and geodynamic processes and to properly adjust degassing operations. In order to choose geological factors and determine their effect on the degassing the studies were conducted in the M.I. Kalinin Mine which included analysis, making of prognosis maps of methane accumulation zones and comparison with actual data on degassing. Results obtained have confirmed correctness of the approach for solving the problems and its good correlation between the studied parameters