Завізна малярія – актуальна проблема сьогодення - Козулько, С.М.; Кушпита, В.Г.; Односумов, В.Є. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2012)
В даний час на прикордонних територіях та міжнародних транспортних коридорах України продовжує зберігатися небезпека транскордонного занесення судами малярії та її поширення. У представленому матеріалі наведені невідкладні заходи, що регламентують нові підходи до медичного обстеження моряків в рейсі і на березі в плані організаційних заходів епідбезпеки. В настоящее время на приграничных территориях и международных транспортных коридорах Украины продолжает сохраняться опасность трансграничного заноса судами малярии и ее распространения. В представленном материале приведены неотложные меры, регламентирующие новые подходы к медицинскому обследованию и медосвидетельствованию моряков в рейсе и на берегу в плане организационных мер эпидбезопасности. At present, the border territories and international transport corridors in Ukraine continues to hold the risk of crossborder importation of malaria by the vessels, and its distribution. In this article there are urgent measures that regulate new approaches to medical examination of sailors during the trip and on the shore in terms of institutional arrangements of epidemiological safety.