Концентрація напружень біля гострих та закруглених кутових вирізів - Панасюк, В.В.; Саврук, М.П.; Казберук, А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Наведено огляд досліджень концентрації напружень у пружних тілах, послаблених гострими та закругленими кутовими вирізами. Особливу увагу приділено єдиному підходу до вивчення розподілу напружень біля таких концентраторів напружень, коли коефіцієнти інтенсивності напружень у гострих вершинах вирізів знаходять за коефіцієнтами концентрації напружень в околі вершини закругленого вирізу з малим радіусом кривини. Розглянуто двовимірні тіла з внутрішніми гострокутними отворами та крайовими кутовими вирізами. Приведен обзор исследований концентрации напряжений в упругих телах, ослабленных острыми и закругленными угловыми вырезами. Особое внимание уделено единому подходу к изучению распределения напряжений около таких концентраторов напряжений, когда коэффициенты интенсивности напряжений в острых вершинах вырезов находят через коэффициенты концентрации напряжений в окрестности вершины закругленного выреза с малым радиусом кривизны. Рассмотрены двумерные упругие тела с внутренними остроугольными отверстиями и краевыми угловыми вырезами. The survey of studies on stress concentration in elastic bodies weakened by sharp and rounded V-shaped notches is presented. Special attention is paid to a unified approach to the problems on stress distribution near these stress concentrators. The stress intensity factors at the sharp vertices are found in terms of the stress concentration factors in the vicinity of the notch rounded vertices with a small radius of curvature. Two-dimensional elastic bodies with internal holes and edge V-shaped notches are considered.