Вплив газонаповненої порожнини складної форми на напруження в околі сусідньої тріщини - Стасюк, Б.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Методом граничних елементів розв’язано задачу моделювання напружено-деформованого стану в безмежному пружному ізотропному тілі, що містить тріщину та газонаповнену порожнину довільної форми. Отримано систему шести граничних інтегральних рівнянь для визначення компонент переміщень на поверхні порожнини та стрибків переміщень на поверхні тріщини. Обчислено коефіцієнти інтенсивності напружень на контурі круглої плоскої тріщини залежно від її розташування відносно порожнини, від форми порожнини та внутрішнього тиску в ній. Методом граничных элементов решена задача моделирования напряженно-деформированного состояния в безграничном упругом изотропном теле, содержащем трещину и газонаполненную полость произвольной формы. Получена система шести граничных интегральных уравнений относительно компонент перемещений на поверхности полости и скачков перемещений на поверхности трещины. Вычислены значения коэффициентов интенсивности напряжений на контуре круглой плоской трещины в зависимости от расстояния к полости, ее формы и внутреннего давления в ней. The problem of modeling the stress-strain state in an elastic isotropic solid which contains a crack and a gas-filled cavity of any shape is solved by the boundary element method. A system of six boundary integral equations with respect to displacement components on the surface of a cavity and displacements jumps on the crack surface is obtained. The stress intensity factors on the contour of a penny-shaped crack depending on its location relative to the cavity, its shape, and internal pressure in the cavity are calculated.