Одно- та двокомпонентне дифузійне насичення титану елементами втілення - Матичак, Я.С.; Федірко, В.М.; Погрелюк, І.М.; Ткачук, О.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2013)
Аналітично оцінено глибину газонасиченого шару титану під час однокомпонентного термодифузійного насичення елементом втілення (азотом, киснем або вуглецем). Встановлено кінетичні особливості двокомпонентного дифузійного насичення титану з розрідженого азотокисневмісного газового середовища, зумовлені впливом кисню на розчинність і дифузійну здатність азоту. Виявлено, що за певних температурно-часових параметрів крива розподілу азоту немонотонна; максимальну концентрацію зафіксовано не на поверхні титану, а у віддаленішій від неї області. Аналитически оценена глубина газонасыщенного слоя титана при однокомпонентном термодиффузионном насыщении элементом внедрения (азотом, кислородом или углеродом). Установлены кинетические особенности двухкомпонентного диффузионного насыщения титана с разреженной азотокислородной среды, обусловленные влиянием кислорода на растворимость и диффузионную способность азота. Показано, что при некоторых температурно-временных параметрах кривая распределения азота немонотонная; максимальная его концентрация наблюдается не на поверхности титана, а в более отдаленных от нее областях. The estimation of depth of the titanium gas-saturated layer during one-component thermodiffusion saturation by interstitial element (nitrogen, oxygen or carbon) was done analytically. The kinetic peculiarities of two-component diffusion saturation of titanium from rarefied nitrogen and oxygen environment were determined. These are caused by the influence of oxygen on the solubility and diffusivity of nitrogen. It is shown that at certain time and temperature parameters the curve of nitrogen distribution is not monotonic, the maximum concentration is fixed not on the titanium surface but in the zones the more distant from the surface.